Iedere BOOR-school is een burgerschapsacademie
Twee Erasmianen door de tijd verbonden
Leerling Jada verdiepte zich in het leven van voormalige Erasmianen die tijdens de oorlog zijn omgekomen
16 april 2024
Jada Diwan (18), zesdejaars op het Erasmiaans Gymnasium, bereidt zich niet alleen voor op haar eindexamens, maar ook op de dodenherdenking die op 14 mei zal plaatsvinden. Samen met vijf klasgenoten verdiepte ze zich in het leven van voormalige Erasmianen die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Hun foto’s, verhalen en herinneringen zullen op school tentoongesteld worden.
Lees het volledige artikel
Debathelden in de maak
Iedere BOOR-school is een burgerschapsacademie
16 april 2024
Een held worden. Wie wil dat niet? Groep 7 leerlingen van verschillende BOOR-basisscholen worden begeleid naar de debatwedstrijd op 16 mei in het Hofpleintheater. Uit de aanwezige finalisten wordt de Rotterdamse debatheld van 2024 gekozen.
Lees het volledige artikel
Leerlingen van OBS de Gouden Griffel tijdens een masterclass discussiëren kun je leren
‘Dat moet anders vinden wij'
Julia en Mika zitten in de BOOR-medezeggenschapsraad
11 december 2023
Julia Simons en Mika Jasuja zitten als vo leerlingen in de gmr, de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van stichting BOOR. Daar doen ze waardevolle ervaring op, laten ze hun stem horen en kaarten ze belangrijke thema’s aan. Zoals recent hun oproep voor meer aandacht voor de gevoelskant van seksualiteit in het onderwijs.
Lees het volledige artikel
Burgerschap is vooral een kwestie van gedrag
26 juni 2023
Burgerschap krijgt een steeds grotere rol binnen het onderwijs. Ook bij het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek timmeren ze flink aan de weg en gaan ze zelfs meten wat het effect is van hun burgerschapslessen. Directeur Peter Wind is benieuwd, maar ook een beetje sceptisch. ‘Burgerschap reikt veel verder dan leren wat een democratie is en hoe die werkt. Het gaat vooral om gedrag.’
Lees het volledige artikel
What's in a name?!
Speelt de naam van jouw school een rol in jullie (burgerschaps)onderwijs?
17 april 2023
Een van mijn eerste bijbaantjes was in een fabriek. Hele namiddagen verzamelde ik computeronderdelen bij elkaar: order picken. Ik was vaak het enige meisje tussen een groep mannen die een vaste ploeg vormde. Eén van die mannen noemde mij altijd Ingeborg. Niet omdat hij dacht dat ik zo heette, hij vond het woord gewoon heel grappig, hij liet de r altijd expres heel lang rrrrrrrrollen.
Lees het volledige artikel
Leerlingenraad: daar bereik je iets mee
16 februari 2023
Je mening geven, meedenken over belangrijke zaken en dingen aankaarten die anders moeten. Als je in de leerlingenraad zit, kun je écht iets veranderen. Sinds vorig schooljaar heeft ook het Olympia College voor praktijkonderwijs in Rotterdam-Zuid er een.
Lees het volledige artikel
Thuis in de superdiverse stad
In gesprek met onderwijssocioloog Iliass El Hadioui
15 december 2022
Dat Rotterdam de enige stad ter wereld is die tot op wijkniveau ‘superdivers’ is van samenstelling – daarmee had Iliass el Hadioui de toehoorders meteen te pakken op de BOOR Kick-off van 1 september. Want dát herkennen we op onze scholen en in onze wijken. En wat betekent dit gegeven dan voor de dagelijkse onderwijspraktijk? Daarover gaan we in gesprek met de onderwijssocioloog zelf, die dit voorjaar zijn nieuwste boek ‘
grip op de mini-samenleving’ uitbracht.
Lees het volledige artikel
Burgerschapslessen in het speciaal basisonderwijs
SBO Kindcentrum IJsselmonde geeft lessen Krachtbronnen
29 juni 2022
Burgerschap is ontzettend belangrijk. Het gaat over wie je bent en waar je staat in de maatschappij. Maar ook over hoe je met elkaar omgaat en wat je rechten en plichten zijn. Creathlon is expert in burgerschap en ontwikkelde een lesprogramma dat heel goed aansluit bij het Speciaal Basisonderwijs. En kijkje in de les van meester Justin Wijers over de verzorgingsstaat.
Lees het volledige artikel
Inge Spaander brengt de betekenis van burgerschap dichtbij
28 juni 2022
Afgelopen schooljaar mochten we als lezers van het BOORiMagazine en volgers van de sociale media kanalen van BOOR regelmatig genieten van de blogs van onze vast columnist Inge Spaander. Zij is docent Media op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs in Nieuwerkerk en houdt zich bezig met de ontwikkeling van een burgerschapsvisie en programma voor Thorbecke. Zij heeft ons dit schooljaar steeds weer weten te raken met verhalen uit de dagelijkse onderwijspraktijk die de burgerschapsopdracht heel tastbaar maken. En volgend schooljaar gaat ze door! Daarover straks meer, eerst nemen we je mee door de highlights van de blogs van dit schooljaar.
Lees het volledige artikel