HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELEN



Debathelden in de maak

Iedere BOOR-school is een burgerschapsacademie

16 april 2024  |  tekst: Marielle Broekhuizen

Een held worden. Wie wil dat niet? Groep 7 leerlingen van verschillende BOOR-basisscholen worden begeleid naar de debatwedstrijd op 16 mei in het Hofpleintheater. Uit de aanwezige finalisten wordt de Rotterdamse debatheld van 2024 gekozen.


Er is geen betere plek in Nederland om op te groeien tot een wereldburger dan in regio Rotterdam. De stad is met meer dan 200 nationaliteiten, superdivers. Om onze leerlingen klaar te stomen voor de toekomst besteedt BOOR in haar onderwijs actief aandacht aan burgerschap. We stimuleren hen om democratische vaardigheden te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij. Een van de initiatieven die deze burgerschapsvaardigheden stimuleert is de samenwerking met stichting DJKL (Discussiëren kun je leren).

 

Een podium

Stichting DKJL gaat uit van de gedachte dat een meningsverschil niet hoeft te leiden tot een conflict en dat discussievaardigheden belangrijk én leuk zijn om te leren. Jongeren een podium bieden om hun stem te laten horen, daar ondersteunen zij deze doelgroep bij. Een standpunt dat naadloos aansluit bij onze belofte: Iedere BOOR-school is een burgerschapsacademie.

 

Spelregels

De BOOR-scholen die samenwerken met DKJL bereiden groep 7 leerlingen voor op het grote debat op 16 mei. In de periode voorafgaand aan het debat wordt er fanatiek geoefend in de klaslokalen. Tijdens 3 masterclasses, verzorgt door een DKJL-docent krijgen de leerlingen les op basis van 10 spelregels. De spelregels zijn een handleiding om het gedrag en omgangsregels te stimuleren die komen kijken bij discussiëren. Het is een stap richting de ontwikkeling van de burgerschapsvaardigheden.


Regel 1 is luisteren naar elkaar, want zoals docent Sander van DKJL blijft herhalen: “zonder luisteren voer je geen discussie, dan gaat het alleen om jou”. Hij leert hen te reageren op wat de ander zegt: “want pas dan is er sprake van een discussie. Iedereen kan een mening geven, maar reageren op de ander en die ander proberen respectvol overtuigen van jouw standpunt. Dat is een toekomstige detatheld” benadrukt Sander. Andere spelregels zijn accepteer dat je het soms niet eens bent of wees eerlijk over de feiten. Ben je nieuwsgierig naar alle spelregels? Je vindt ze in de afbeeldingen bij dit artikel.

 

Trends

Aan de hand van stellingen ontdekken de leerlingen hoe zij hun mening het beste onder woorden kunnen brengen. Elk jaar vraagt stichting DJKL aan duizenden kinderen en jongeren: "Waar wil je over discussiëren?" Op die manier signaleren ze trends en passen ze hun lesprogramma daar op aan. In de tijd van corona ging het vooral over gezondheid of eenzaamheid. Nu gaat het gesprek steeds vaker over racisme, kansengelijkheid en sociale media.

 

Stedelijke debatbattle Rotterdam

De stedelijke debatbattle komt voor het eerst naar Rotterdam. Het is een uniek evenement waarin kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs een podium krijgen om hun mening te uiten. De leerlingen hebben ook profijt van de contacten die ze maken met leeftijdsgenoten van verschillende scholen. Iedere klas stuurt hun debatheld het podium op om zijn of haar mening te laten horen. De rest van de klas is er natuurlijk bij om hun klasgenoot aan te moedigen. Een onvergetelijke dag voor allemaal. Want één van hen wordt gekozen tot DE Rotterdamse debatheld 2024.


Dit jaar zal de discussie gaan over het thema: Maak contact. Waarbij er aandacht is voor stellingen als alle meningen verdienen een podium of er moeten strengere regels komen voor het delen van filmpjes.
Met de deelname van 12 groep 7 klassen bereiken we met deze editie ruim 300 leerlingen. In totaal doen er 8 BOOR scholen mee. Dit zijn de scholen: de Plevier, de Gouden Griffel, de Wilgenstam, de Margriet, de Bergse zonnebloem, de Klimop, Pantarijn en de Pijler.

 

Nieuwsgierig?
Heb je interesse in meer informatie over burgerschap of ben je nieuwsgierig geworden om het debat bij te wonen? Neem daarvoor contact op met Caroline Verschoor – Plomp, Projectleider burgerschap bij BOOR.

Leerlingen van OBS de Gouden Griffel tijdens een masterclass discussiëren kun je leren
De 10 spelregels van de masterclass discussiëren kun je leren
DKJL Docent Sander tijdens een masterclass

Belofte: Burgerschap

 

Met behulp van onze koers genaamd Sta Open zetten wij ons iedere dag in voor onze belangrijkste opdracht: Het best denkbare openbaar onderwijs van Rotterdam te geven. In deze koers maken we 5 beloften. Beloften aan ouders en leerlingen, zodat ze weten wat ze mogen verwachten van de scholen van BOOR. En ook beloften aan de medewerkers, zodat zij weten wat ze mogen verwachten van het werken bij BOOR. Dit is onze bijdrage aan de ontwikkeling van Rotterdam. De eerste belofte die we maken gaat over burgerschap: Wij leiden kinderen op tot de burgers van morgen.

 

Iedere BOOR-school is een burgerschapsacademie
Geen betere plek in Nederland om op te groeien tot een wereldburger dan in regio Rotterdam. En in regio Rotterdam geen betere scholen om dit mee te krijgen dan de openbare scholen van BOOR. Openbare scholen zijn kleine samenlevingen op zichzelf; een samensmelting van persoonlijkheden, opvattingen en levensovertuigingen, waar diversiteit - in de breedste zin van het woord - zichtbaar en vanzelfsprekend is. Om leerlingen klaar te stomen voor de wereld besteden we in ons onderwijs actief aandacht aan democratische vaardigheden en stimuleren we om mee te doen in de maatschappij. Leerlingen kunnen hiermee oefenen op school. Zij mogen invloed uitoefenen op beslissingen in de eigen school en leren initiatief en verantwoordelijkheid te nemen, zoals via leerlingenraden. In het onderwijs gebruiken we het middel van de dialoog om leerlingen te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan en zich te verdiepen in elkaars achtergronden. Zo helpen we verschillen te overbruggen en ontstaat er begrip. Niet naast elkaar, maar met elkaar.

 

Wil je meer weten over onze koers en de andere 4 beloften? De koers: Sta Open

REACTIES DEBATHELDEN IN DE MAAK

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE




Plaatsen