Leren met de beste leraren
Co-teaching op obs De Catamaran
Samen lesgeven leidt tot betere schoolprestaties
05 december 2018
Samen voor de klas staan is goed voor leerling én leraar. Met co-teachen gaan de resultaten van kinderen omhoog en verbeteren leraren zichzelf. Basisschool De Catamaran heeft er goede ervaringen mee. Schoolleider Arina Rook: “1+1=3. Je krijgt er betere leraren van en kinderen profiteren van de kwaliteiten van meerdere mensen.”
Lees het volledige artikel
Onderwijspraktijk en -beleid ontmoeten elkaar
‘Waarmee kunnen we jullie helpen?'
10 oktober 2018
Hoe zorg je voor een wisselwerking tussen onderwijsbeleid en onderwijspraktijk? De leraar-ambtenaren Marjolijne van den Berg en Stefanie Langelaar organiseren dat bijvoorbeeld via de Praktijkspiegel, tijdens de Dag van het Onderwijs op 5 oktober. Medewerkers van gemeente en onderwijs kregen alle gelegenheid om op informele wijze tips en informatie uit te wisselen.
Lees het volledige artikel
NRO-Onderwijsprijs naar docenten Wolfert Tweetalig
Vernieuwde aanpak doet recht aan diversiteit in de klas
01 december 2017
Twee bevlogen docenten van Wolfert Tweetalig ontvingen op 1 november de NRO-Onderwijsprijs voor de manier waarop zij de betrokkenheid van leerlingen vergroten bij het vak geschiedenis. Een uitdaging die zij verrassend simpel en doeltreffend oplossen. Kiki Varekamp en Christiaan Veldman: ‘Diversiteit in identiteiten is een verrijking voor de lespraktijk.’
Lees het volledige artikel
Team Jacob Maris dompelt zich onder in cultuur
In Rome en Rotterdam
16 juni 2017
Kunst kijken, fotograferen, wandelen door wijken, scholenbezoek. De leerkrachten van OBS Jacob Maris in Hillegersberg hebben drie dagen cultuur gezien, geroken, gevoeld en geproefd in Rome en in Rotterdam. Het leverde bijzonder mooie inzichten op en droeg in belangrijke mate bij aan de teamontwikkeling. ‘We kunnen hier nog jaren op teren’, aldus leerkracht en cultuurcoördinator Marieke van der Veen.
Lees het volledige artikel
‘Iedereen dacht al dat ik later juf zou worden'
Kirsten Radder: Pabo-student, LIO-er en onderwijsassistent
17 februari 2017
‘Alleen wist ik het zelf nog niet’, zegt de twintigjarige leraar in opleiding. Maar, zo bevestigt ze nu ze haar pabo bijna heeft afgerond, ‘iedereen’ had gelijk. Kirsten Radder kwam door haar minor over passend onderwijs bij basisschool de Kruidenhoek in Ommoord terecht en geeft er nu twee dagen per week les aan de bovenbouw. Naast haar LIO-stage én het schrijven van haar afstudeerscriptie.
Lees het volledige artikel
‘Iedereen zei dat ik later juf zou worden’
Een vroege leerling die nog niet wist wat ze wilde doen na de havo. Na een snuffelstage op een basisschool besloot ze toch maar de pabo te gaan doen. Het bleek een schot in de roos. Een minor over passend onderwijs bracht haar naar de Kruidenhoek in Ommoord. Kirsten Radder vond de school zo leuk, dat ze naast haar LIO-stage besloot twee dagen les te geven aan de bovenbouw als onderwijsassistent tot de zomervakantie. Na haar reis naar Zuid-Afrika zoekt ze een vaste baan. Wellicht weer bij BOOR?
Focus op data neemt af: hernieuwde aandacht voor persoons- en identiteitsontwikkeling op scholen
Onderwijstrends ICSEI 2016
07 juni 2016
José Hofman en Saskia Klomps, adviseurs kwaliteit bij BOOR, bezochten het jaarlijkse ICSEI (International Congress for School Effectiveness and Improvement) in Schotland. “In drie dagen tijd ben je helemaal up to date op de internationaal relevante thema’s. En je hebt ook nog invloed op de manier waarop deze thema’s verder opgepakt worden.”
Lees het volledige artikel
‘Een meester maakt meer grapjes'
08 maart 2016
In het onderwijs zijn de mannen in de minderheid. Dat begint al tijdens de lerarenopleiding. Met name in het primair onderwijs, de basisscholen, staan er weinig meesters voor de klas. De vrouwen zijn er, met bijna 86%, verreweg in de meerderheid. Op initiatief van Bovenschools directeur Ellen van den Brand zet BOOR zich in om hier meer balans in te brengen. Leerlingen hebben immers ook mannelijke rolmodellen nodig. Het in 2015 opgezette initiatief ‘Rotterdam Meestert!’ brengt de meesters van de verschillende BOOR-scholen bij elkaar om expertise uit te wisselen en ervaringen te delen. In korte tijd is er een community ontstaan die als klankbord dient voor alle meesters. Tegelijkertijd wordt hiermee het vak gevierd.
Lees het volledige artikel
“Als we echt willen luisteren naar de stem van de leerling moeten we radicaal veranderen”
Basisschool De Kleine Wereld gooit het roer om
29 februari 2016
Anderhalf jaar geleden was Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek en grondlegger van ontwikkelinstituut NIVOZ, te gast bij BOOR. Hij verzorgde de start van het nascholingstraject De gelukkige klas. Vijf directeuren deden hier aan mee. Op basisschool De kleine Wereld leidde De gelukkige klas tot enorme verandering: de school is, om het in vaktermen te zeggen, ‘gekanteld’. In dit artikel een portret.
Lees het volledige artikel
Leerlingen Thorbecke spelen kwaliteitenspel
'Je bevordert niet alleen de groepsvorming, je creëert ook een positief klimaat'
17 december 2014
De havo/vwo-klas 1A van het Thorbecke is dit schooljaar als eerste gestart met het kwaliteitenspel. De leerlingen hebben net de tweede ronde achter de rug waarbij we aanwezig mochten zijn. Het is mooi om te zien hoe ze leren positief naar zichzelf en naar de anderen te kijken. Zelfbewustzijn, openheid en empathie, het moet allemaal bijdragen tot een positief klimaat in de klas, minder pestgedrag en uiteindelijk zelfs betere schoolprestaties.
Lees het volledige artikel
Passend onderwijs in de praktijk
‘Leg de lat maar hoog'
08 augustus 2014
Het Olympia College en VSO Herenwaard werken sinds een jaar samen op het gebied van praktijkonderwijs. De zeer moeilijk lerende kinderen van de Herenwaard profiteren zo van de faciliteiten van het Olympia College. En dat leidde tot verrassende en voor de leerlingen zeer gunstige ontwikkelingen. Het is een unieke samenwerking. Een tweede project start na de zomervakantie. De twee scholen spelen een voortrekkersrol in Nederland als het gaat om passend onderwijs. Monique benadrukt dat deze aanpak goed aansluit bij de nieuwe Wet passend onderwijs. ‘Het gaat hier echt om een andere visie op onderwijs. Wij willen de talenten van leerlingen zoveel mogelijk ontwikkelen door ze het onderwijs te bieden wat ze aankunnen. Dat is ook waar het bij passend onderwijs om gaat. Ga niet uit van beperkingen, maar van kansen.’ Zowel Diddy als Monique zijn ervan overtuigd dat in de nieuwe samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs goed gekeken moet worden hoe je gebruik kunt maken van elkaars expertise en mogelijkheden.
Lees het volledige artikel