Leren in een professionele cultuur
Vernieuwd toezicht van de Onderwijsinspectie helpt BOOR vooruit
Interview hoofd Onderwijskwaliteit
02 oktober 2017
Sinds 1 augustus is het toezicht van de Onderwijsinspectie op de scholen veranderd. Met de nieuwe manier van toezichthouden kan BOOR beter haar eigen kwaliteiten tonen, zegt Petra den Hollander, afdelingshoofd Onderwijskwaliteit bij BOOR. ‘Er is veel meer ruimte voor ons meerkleurige verhaal. Elke school kan zijn eigen gezicht, zijn eigen kracht laten zien.’
Lees het volledige artikel
De BOOR Integriteitscode
Transparante cultuur maak je samen
24 oktober 2016
Een integriteitscode garandeert niet meteen dat een organisatie ook echt integer is. “Integriteit heeft vooral te maken met ons eigen handelen en gedrag. Je moet voorkomen dat een integriteitscode werkloos in de la ligt.” Medeopstellers van de BOOR Integriteitscode, bestuurs- en beleidsadviseur Paul Kamps en juridisch adviseur Marleen Quaak, pleiten voor meer bewustwording.
Lees het volledige artikel
Bestuurslid, rector en docent over maximale kansen creeren
Strategische koers in voortgezet onderwijs: eerst het kind dan de leerling
09 juni 2016
Maximale kansen creëren voor alle leerlingen, luidt de ambitie van BOOR, aldus Anne de Visch Eybergen, lid College van Bestuur met voortgezet onderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs in haar portefeuille. Rector Rob Fens van de Wolfert van Borselen scholengroep legt uit wat dit voor zijn scholen betekent, terwijl docent aardrijkskunde Maria van Sorgen vol vuur vertelt over haar visie op onderwijs. Een driegesprek over geheimen en eigenwijze docenten.
Lees het volledige artikel
Bestuursvoorzitter en leerkracht met elkaar om de tafel
Nieuwe strategische koers: van bestuurlijke idealen naar de dagelijkse praktijk
17 maart 2016
Hoe gaat een klein boekje van amper twintig pagina’s, met daarin omschreven waaraan Rotterdams openbaar onderwijs moet voldoen, ook echt leven op de scholen? ‘Met dit koersdocument willen we het eigenaarschap terugbrengen in de school. Het is een raamwerk waarbinnen scholen hun school- en jaarplannen ontwikkelen, uitvoeren en evalueren. Voorheen lagen er wel beleidsdocumenten, maar dat was een stapel van zo’n omvang’, zegt Huub van Blijswijk, terwijl hij zijn armen demonstratief uit elkaar brengt, ‘met 190 doelstellingen, waar niemand echt naar omkeek.’
Lees het volledige artikel
‘De kwaliteit van het onderwijs staat weer centraal'
Intensief verbetertraject bij BOOR werpt vruchten af
12 januari 2016
Afgelopen jaar vond op ruim dertig openbare scholen in Rotterdam een monsteroperatie plaats om de kwaliteit op een hoger plan te tillen. Na een audit bij álle leerkrachten is per school een verbeterplan gemaakt en stroopten alle betrokkenen de spreekwoordelijke mouwen op. Met resultaat. ‘Het is een feestje om de opgaande lijn in de prestaties te zien,’ zegt Huub van Blijswijk, voorzitter CvB van stichting BOOR.
Lees het volledige artikel
De laatste jaren verkeerde BOOR financieel in zwaar weer. In 2014 werd een financiële crisis dankzij ingrijpen in de begrotingen afgewend. Sinds zijn aantreden in augustus 2013 is bestuursvoorzitter Huub van Blijswijk niet alleen bezig om de organisatie financieel op orde te krijgen, maar ook om de onderwijskwaliteit te verbeteren. ‘Het aanbieden van goed onderwijs is onze corebusiness. Kinderen hebben daar recht op. Toen ik hier begon, hadden we te veel (zeer) zwakke scholen. Alle hens moesten aan dek om ze weer op het juiste niveau te krijgen.’
Jaarverslag 2014 in teken van kwaliteitsverbetering
'BOOR bruist'
26 oktober 2015
Het jaarverslag 2014 van BOOR staat geheel in het teken van de frisse wind die sinds vorig jaar door de organisatie waait. De titel ‘Het huis in de steigers’ die het verslag meekreeg, geeft aan dat er volop wordt gebouwd om de kwaliteit van het onderwijs en de bedrijfsvoering te verbeteren. Meer dialoog met de buitenwereld, vergaande samenwerking tussen de medewerkers en een grondige verbetering van de bedrijfsprocessen, op alle fronten is in 2014 hard gewerkt. En de kroon op het jaarverslag is een positief financieel resultaat, waardoor het eigen vermogen van de BOOR-scholen is toegenomen.
Lees het volledige artikel
Montessorischool De Korf is weer groen
‘We zijn trots op onze kinderen'
06 juli 2015
Van de inspectie horen dat je een zeer zwakke school bent. Dat is een nachtmerrie. Het overkwam openbare basisschool De Korf, een Montessorischool in Delfshaven. Na twee jaar hard werken heeft de Onderwijsinspectie de school weer een basisarrangement gegeven. De directeur, intern begeleider en een leerkracht vertellen hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen.
Lees het volledige artikel
Collegiaal leren in de lerende school
‘Leren op de werkvloer is het meest effectief'
04 november 2014
Je collega’s benutten om beter te worden in je vak. Dat klinkt simpel en is het ook, zeggen trainers van de masterclass
Collegiaal Leren. In het onderwijs is de saamhorigheid en betrokkenheid op het werk groot, zegt trainer Tijn Nuyens. 'Collegiaal leren gaat een stap verder. Door elkaar kritisch te bevragen en gebruik te maken van elkaars inzichten ontwikkel je jezelf.' In het onderwijs zijn leerkrachten te vaak eilandjes op zichzelf, betogen Nuyens en Buijs. Je probeert goed te zijn in wat je doet, je richt je op je eigen taak, maar houd je ook de totale kwaliteit in het oog? Juist een wij-gevoel en wij-cultuur binnen scholen draagt bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Door samen te bepalen wat belangrijk is, ontwikkelt zich een kwaliteitsbewustzijn.
Lees het volledige artikel
Bij collegiaal leren geven collega’s feedback, waardoor de ontwikkeling van leerkrachten gestimuleerd wordt en een professioneel lerende cultuur ontstaat. Het is leren op de werkvloer met soms de persoonlijke ontwikkeling en een andere keer de schoolontwikkeling als vertrekpunt, afhankelijk van de vorm van collegiaal leren waarvoor wordt gekozen. Met als ultieme doel de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.