Het is iets voor negen uur als we het schoolplein van Obs Pluspunt oplopen. Het plein ligt er verlaten bij. De klaslokalen daarentegen zijn vrolijk gevuld, de lessen zijn net gestart. Via het raam naast de voordeur zien we de conciërge en administratieve kracht van deze basisschool. Haar naam is Chantal Lauwens, met haar hebben we een afspraak. De van oorsprong Belgische werkt al lange tijd bij BOOR en heeft een behoorlijk veelzijdige baan. Ze werkt op drie schoollocaties én ze is secretaris van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) po van BOOR. Hoogtijd dus om meer van haar te weten te komen.
Boekhouder, miljoenen accounts en conciërge
Chantal werkt drie dagen van de week op Obs Pluspunt. De school ligt in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander, op de grens van de wijken ’s-Gravenland en Prinsenland. De andere twee schooldagen werkt Chantal op Obs de Toermalijn. Deze school heeft twee locaties die beide staan in de wijk Zuidwijk. De hoofdlocatie is Hijkerveld, de nevenvestiging bevindt zich in het gebouw De Wereld op Zuid aan de Schere. Op de drie locaties houdt Chantal zich bezig met conciërge taken, maar ook voor administratieve, financiële en secretariële taken draait deze energiekeling haar hand niet om. Dat komt door haar opleiding en werkervaring. Van oorsprong is ze namelijk boekhouder. Met een hbo opleiding boekhouding heeft ze jaren gewerkt in de commerciële sector. Van boekhouden tot het beheren van miljoenen accounts in internationale staalhandel en olieraffinaderijen.
Penningmeester
In 1999 vertrok ze naar Nederland. Chantal had een leuke man ontmoet. “Ik ging achter een Hollander aan, zoals we dat zeggen in België”. Samen kregen ze kinderen. De man bleef niet haar man, het land wel bleef haar land. En toen de kinderen naar een Rotterdamse basisschool gingen startte de bezigheden voor het onderwijs. Op de school van haar kinderen zochten ze namelijk een penningmeester. Het balletje ging rollen en in 2008 startte ze officieel bij BOOR. Chantal kent allerlei BOOR-scholen en veel geschiedenis. Hierdoor kan ze nieuwe collega’s haarfijn inwerken. Ze kent de mensen en de systemen.
Op Pluspunt start haar dag om half acht. Een greep uit haar takenpakket: Ze opent de deuren. Zet de containers op hun plek. Voert de ziekmeldingen in. Ruimt de vaatwasser uit en de keuken op. Ze maakt afspraken met monteurs voor reparaties. Verwerkt de administratie en houdt alles in en rondom de school nauwlettend in de gaten. Naast haar werkzaamheden voor Pluspunt en Toermalijn zet zij zich ook in voor de gehele sector (speciaal) basisonderwijs bij BOOR. Ze is lid van de gmr. Dit schooljaar haar achtste jaar. Chantal omarmt medezeggenschap: “Via medezeggenschap kunnen we meepraten over wat er speelt binnen onze scholen. We kunnen signaleren en we kunnen invloed uitoefenen op het beleid van de stichting”.
Medezeggenschap, wat?
Even een stapje terug. Want medezeggenschap, wat is dat nu precies? Iedere school heeft een medezeggenschapsraad (mr). Medezeggenschapsraden worden bemenst door ouders, leerlingen (voortgezet onderwijs) en personeel. Medewerkers, ouders en leerlingen krijgen een platform, hun inbreng wordt gezien en gehoord. Daarmee hebben ze invloed op het beleid waarmee het openbaar onderwijs en de openbare identiteit wordt vormgegeven.
De schoolleider overlegt regelmatig met de medezeggenschapsraad van zijn/haar school over onderwerpen die de school betreffen. Leden worden voor een termijn van drie jaar gekozen. Daarnaast kent BOOR per onderwijssector een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr). Hierin worden onderwerpen die alle scholen binnen een sector of de hele stichting aangaan besproken met het college van bestuur. Chantal: “Bij BOOR hebben we drie gmr’s. Een gmr vo, so/vso en een gmr po. Van die laatste ben ik de secretaris.”
Dat betekent dat Chantal ongeveer één keer per vijf weken vergadert met de gmr. Ook bereidt ze deze vergaderingen voor met de ambtelijk secretaris en de voorzitter van de gmr. Dat zijn Marianne de Vries en Martijn Groenewegen. Voor deze taken krijgt Chantal 150 compensatie uren. Omgerekend naar uren per werkweek (exclusief vakanties) is dat ruim drie uren. Voor Chantal meer dan voldoende: “Rondom zo’n vergadering ben je druk met inlezen maar in andere weken is het minimaal”.
Dicht op het vuur
Chantal vindt medezeggenschap van groot belang: “Via de gmr kan ik meebouwen aan onze scholen. Ik kan signalen doorgeven. Dankzij mijn ervaring in de praktijk weet ik wat wel en niet werkt. Als er een nieuw systeem moet worden ingevoerd en ik hoor de plannen waarvan ik al weet op die manier werkt het niet, dan geef ik dat aan. En dan wordt er echt iets meegedaan, dat is fijn.”
De gmr secretaris geeft toe dat ze niet de meest makkelijke is tijdens een vergadering. “Ik heb altijd mijn mond open. Ik heb tijdens de rondvraag minstens één vraag. Maar daar ben ik voor. Als gmr zijn we een waakhond. We moeten de scholen laten draaien op de best mogelijke wijze.”
Samenwerken met al haar collega’s, ook met haar collega’s van het bestuur geeft Chantal energie. Ze is bezig met het grote plaatje: “Ik kijk naar het geheel. Ik zit dicht op het vuur. En ik verbreed mijn horizon. Ik vind het heerlijk om te blijven leren en mensen te blijven ontmoeten.”
De energie en de passie van Chantal is aanstekelijk. Ons gesprek kan nog uren voortduren, maar het is tijd om op te stappen. De notulen van de laatste gmr po vergadering liggen klaar om door de secretaris gecheckt te worden.
Websites scholen
Klik hier voor de website van Obs Pluspunt
Klik hier voor de website van Obs De Toermalijn