Arend Termorshuizen is leraar Mens en natuur. Hij doceert vier dagen per week aan Rotterdams Vakcollege De Hef. In zijn vrije tijd geniet Arend van het buitenleven. Hij gaat er dikwijls met boot, tent en hengels op uit om te vissen op karpers. Op school haalt hij de natuur naar binnen en de leerlingen naar buiten.
Groen lokaal
Zijn liefde voor het onderwijs is er altijd geweest. Arend volgde een opleiding aan de pedagogische academie. Toch heeft hij nooit in het basisonderwijs gewerkt. Hij ging na het behalen van zijn diploma aan de slag in het praktijkonderwijs. Leren door te doen stond daar centraal. Een functie als teamleider volgde en daarna maakte Arend een uitstap naar het bedrijfsleven. Na meerdere jaren in de hengelsport gewerkt te hebben keerde hij terug naar het onderwijs. Hij geeft nu voor het vierde schooljaar met veel plezier les op De Hef.
De vakschool leidt leerlingen op tot vakmannen en vakvrouwen van de toekomst. Het nieuwe gebouw met prachtig veel lichtinval staat op de hoek van de wijken Hillesluis, Bloemhof en Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Het heeft grote theorie- en praktijklokalen én een sporthal. Dit schooljaar zijn er vier eerste klassen gestart. Arend geeft ze allemaal les in zijn groene lokaal bomvol planten en vissen. Hij is mentor van klas 1D.
“Soms moet je het gewoon laten gaan”
De eerstejaars verzorgen de planten en vissen. Arend focust zich op de leerlingen. Voor hem is het belangrijk om iedereen aandacht te geven. Voor iedereen is er plek. Hij zoekt aansluiting bij de belevingswereld van zijn leerlingen en is oprecht geïnteresseerd. Zijn jarenlange ervaring geeft hem de rust om in het moment te leven. Dat levert mooie gesprekken op in en buiten het klaslokaal. “Soms moet je het gewoon laten gaan. Naar elkaar luisteren en openstaan voor elkaar is zoveel waard. De lesstof komt daarna wel weer.”
Op De Hef zijn alle lessen gelijk in opbouw. Ze starten met het onderwerp van de les. De leerdoelen, wat gaan we doen, aan het werk en terugkijken volgen. Deze structuur geeft houvast. Voor het team en de leerlingen van de vakschool werkt De Hef-les perfect.
Naar elkaar luisteren en openstaan voor elkaar is zoveel waard. De lesstof komt daarna wel weer.
Alleen op de wereld
In zijn vrije tijd vist Arend op karpers. Niet zomaar karpers in de eerste de beste sloot. Nee, Arend gaat de polder in. Hij stapt in zijn boot met tent en hengels om vervolgens aan wal te klimmen op het boerenland. Hij zet zijn tent op en is even helemaal alleen op de wereld. Tot het moment dat een koe in zijn nek briest of een enorme karper bijt. De natuurliefhebber weet prachtige plekjes om te bivakkeren en geniet daar wekelijks met volle teugen van.
Gouden tip
Eén gouden tip voor een goede les heeft de docent Mens en natuur niet. Hij heeft er meerdere. Een daarvan is aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. “Ook structuur in de les is essentieel. En interactie natuurlijk.” Tot slot geeft Arend ook aan wat je vooral niet moet doen: “In je macht kruipen, dat heeft echt geen nut.” Voor hem zijn dit de ingrediënten voor een goede les.