HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELEN



De examensecretaris

een spin in het web

01 juli 2024  |  tekst: Sanne van der Most

De eindexamens zijn achter de rug en de leerlingen genieten van een welverdiende vakantie. Achter zo’n examenjaar gaat een enorme organisatie schuil en dat doet de examensecretaris. “Je moet een helicopterview hebben en empathisch vermogen, maar ook een beetje houden van regels én van puzzelen”, zegt Anja Burger-Kock. Zij is examensecretaris bij het Wolfert Dalton.

 

Alles wat met organiseren van de examens te maken heeft, neemt ze op zich. In de breedste zin van het woord. “Het begint bij de PTA’s, kort voor de Programma’s van Toetsing en Afsluiting”, vertelt Anja, die naast examensecretaris ook sectieleider en docent Frans is. “Dat is het boekwerk waarin alle toetsen zijn vastgelegd. Het PTA bevat ook de regels waar onze school aan moet voldoen. Als een spin in het web zie ik erop toe dat alles volgens die regels gebeurt. Heel officieel dus allemaal.”

 

Gestroomlijnd

Tijdens de toetsweken zelf zorgt Anja dat de PTA’s goed worden nageleefd. “Ik ben de schakel tussen de examencommissie -waar ik voorzitter van ben- en de directeur. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de examenzaal en zie ik er op toe dat alle leerlingen en surveillanten aanwezig zijn, dat de examens allemaal kloppen en dat de juiste documenten op de laptops staan. Een hoop om in de gaten te houden en ik zorg dat het gestroomlijnd loopt.”

 

Waarom niet?

“Ik vervul deze rol nu voor het derde schooljaar”, gaat Anja verder. “Toen ik op deze school kwam werken, vroeg de toenmalige directeur of het iets voor mij zou zijn. Ervaring had ik niet, maar ik ben goed in plannen, dingen regelen en voor elkaar krijgen. En ik ben nauwkeurig. Dus ik dacht ‘waarom niet?’  Het leek me een leuke toevoeging aan mijn taken als lerares. Van één van de voorgangers was er nog een draaiboek van een A4-tje in Google Docs, meer was het niet. Ik moest in feite het hele wiel opnieuw uitvinden. Maar dat vond ik leuk om te doen en inmiddels heb ik dat draaiboek uitgewerkt in een spreadsheet met meer dan 10 tabbladen.”

 

Op het knopje ‘verzenden’ drukken

Anja: “Spannend is het soms wel. Zeker rond de examenperioden en bij het afsluiten van het schoolexamendossier. Klopt alles, heeft iedereen het ingeleverd, kan ik op het ‘verzend knopje’ drukken? De uitslagdag is ook altijd spannend. Zowel voor de leerlingen als voor ons. Hebben we alle resultaten op tijd terug en staat alles netjes en gefiatteerd klaar? ”Ieder jaar zijn er ook grappige en bijzondere verhalen. Leerlingen die het hele jaar de kantjes ervan af lopen en niet het achterste van hun tong laten zien maar dan op het centraal examen ineens twee punten hoger halen dan normaal. Of leerlingen die veel te laat komen. Zo was er een leerling die iedere dag stug een kwartier te laat kwam op het examen, maar ook een half uur voor het eind weer weg ging. En de hele tijd zo relaxed en vol zelfvertrouwen. Dat wordt niks, dachten we allemaal. Toch bleek hij het examen op z’n sloffen te hebben gehaald.”

 

Praten als Brugman

Stress is er uiteraard ook. “Niet iedere leerling laat dat zien”, zegt Anja, “maar we merken het echt wel. Dan gooien ze bijvoorbeeld vlak voor het examen hun hele ontbijt er uit. Als we dat weten houden we er rekening mee. Zoals door wat extra tijd voor een begeleide pauze. Calamiteiten tijdens de examens zijn er regelmatig. “Bijna ieder jaar gebeurt er wel iets”, gaat Anja verder. “Herrie van een graafmachine op het bouwterrein dit jaar. Of de brandweer die naar binnen stampt omdat ze het gebouw moeten ontruimen. We zaten toen in een tijdelijk noodgebouw en dat zou niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. Op zich natuurlijk heel goed dat ze daar op letten, maar niet tijdens een examen met 80 man. We hebben moeten praten als Brugman om het even uit te stellen. Gelukkig is het goed gekomen.”

 

Een interessante puzzel

Als examensecretaris zit Anja ook in de examencommissie. Als er met een leerling iets aan de hand is, dan komt dat daar terecht. “Dat kan van alles zijn”. “Een klacht over een toets of iets rond een persoonlijke situatie. Samen met de examencommissie en de directeur kijken we wat er aan de hand is en welke wet- en regelgeving daar geldt en hoe we die moeten toepassen zodat we er het beste voor onze leerling uit kunnen halen. Een interessante puzzel en heel fijn natuurlijk als een leerling zo toch nog een kans krijgt.”

 

De mooiste dag van het jaar

De dag van de uitslag is de mooiste dag van het jaar. “Het geeft een enorme kick als alles goed verloopt”, zegt Anja. “Al die blije kids, dat is helemaal geweldig. Daar word ik zelf helemaal vrolijk van. Dit jaar deden er 96 leerlingen examen. Het overgrote deel is meteen geslaagd, zes leerlingen zijn gezakt, acht hadden nog een herkansing en één leerling moest nog een vak afsluiten. En daarna is het stil op school. Echt gek is dat. We zijn ineens met zo’n 100 leerlingen minder. Iedereen gaat genieten van een welverdiende vakantie. En wij straks ook. En dan volgend jaar weer fris aan de slag met een nieuw examenjaar.”

Anja Burger-Kock - examensecretaris Wolfert Dalton
Marleen Quaak, coördinator examennetwerk en juridisch beleidsadviseur

BOOR netwerk:
examinering voortgezet onderwijs

 

Examinering in het vo wordt steeds ingewikkelder door alle regelgeving en voorschriften. In 2018 is binnen BOOR daarom het initiatief genomen om een netwerk op te zetten voor  examensecretarissen. Doel van het netwerk is het opdoen van kennis en het delen van ervaringen. Het netwerk richt zich daarnaast ook op het jaarlijks actualiseren van het examenreglement - de procedurevoorschriften voor de afname school- en eindexamens-. En geeft inhoudelijke ondersteuning bij het vormgeven en monitoren van de kwaliteit van de schoolexamens.

 

“De kwaliteit van de school- en eindexamens is super belangrijk”, zegt Marleen Quaak, coördinator van het netwerk en juridisch beleidsadviseur bij BOOR. “Een aantal jaar geleden is daar bij andere scholen nogal wat om te doen geweest. Zaak dus om die kwaliteit met alle BOOR vo-scholen gezamenlijk scherp in de gaten te houden en te borgen. De wetgever gaat ervanuit dat iedere school een eigen examenreglement maakt. Bij BOOR hebben we één gemeenschappelijk reglement dat elke BOOR-school gebruikt. Wel zo fijn en overzichtelijk en zo hoeft niet iedere school zelf het wiel opnieuw uit te vinden.” Het netwerk examinering vo organiseert jaarlijks een aantal bijeenkomsten waar examensecretarissen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en ook wat opsteken tijdens de kennissessies. Bijvoorbeeld over veranderende wetgeving, maar ook over het omgaan met verzuim en herkansingen en over het gemotiveerd houden van leerlingen. Nuttig en interessant dus.”



 

REACTIES DE EXAMENSECRETARIS

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE




Plaatsen