HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELENBOOR bouwt!

Hoogtepunten van 20 lopende bouwprojecten

13 december 2022  |  tekst: Dorieke Hammink

Schoolgebouwen met oog voor duurzame oplossingen. Een deel van de BOOR gebouwen is verouderd en toe aan vernieuwing of vervanging. Sinds enkele jaren werken we aan een flinke inhaalslag. Het ene na het andere prachtig gerenoveerde of nieuwe gebouw verrijst. Altijd passend bij de specifieke school én bij wat de gebruikers van het gebouw nodig hebben. Op dit moment lopen maar liefst 20 projecten in verschillende fases. Een overzicht van de hoogtepunten: 

 

Een sportief en groen gebouw voor OBS De Plevier 

In Hoogvliet bouwt BOOR een nieuwe school voor OBS De Plevier. Deze maand wordt het hoogste punt bereikt. De Plevier is een sportieve basisschool en daagt kinderen uit om te bewegen. Dit wordt zichtbaar op de schoolpleinen, met om de school een ‘Ronde van De Plevier. Maar ook in de school zoals het speellokaal in het centrale hart van de school, een tribunetrap met glijbaan, klimwanden, ringen en beweegpaden. Directeur Janneke Westra: “Als je naar de clusters gaat waar de lokalen zich bevinden, dan wordt het rustiger en kunnen de kinderen in de klas en op de leerpleinen rustig leren. Naast uitdagen om te bewegen willen we kinderen aanmoedigen in hun persoonlijke ontwikkeling en hun talenten ontdekken. Daarom komt er een kook-, handvaardigheid- en muzieklokaal, die we gebruiken in ons onderwijs.”  

Duurzaamheid staat op De Plevier hoog in het vaandel. Janneke: “De schoolpleinen worden groen en er komt een moestuin op het dakterras. Daarnaast wordt de school BENG (bijna energie neutraal) gebouwd en voldoet het aan de standaarden van een Frisse School. We krijgen een groen dak, veel zonnepanelen en een goed ventilatiesysteem.” 

 

 

Thorbecke vmbo: van Tattistraat naar Prinsenlaan 

Thorbecke Voortgezet Onderwijs (TVO) is een openbare scholengemeenschap voor vmbo, mavo, havo en vwo. Verdeeld over drie gebouwen (twee in Rotterdam Alexander en één in Nieuwerkerk aan den IJssel) wordt aan ruim 1600 leerlingen onderwijs gegeven. De leerlingen die les krijgen aan de Tattistraat in Rotterdam krijgen een nieuw gebouw. Dit komt op de hoek van de Prinsenlaan, waar ook de andere locatie van Thorbecke in Rotterdam gehuisvest is. Zo ontstaat er één centrale plek. Het nieuwe gebouw komt vlakbij de nieuwbouw van onze basisschool Jan Antonie Bijloo. Dat leidt nu al tot een mooie samenwerking: tijdens de sloop van de basisschool, krijgen de leerlingen onderwijs in het gebouw van Thorbecke. Deze maand wordt de aanneemovereenkomst voor de bouw van de nieuwe locatie getekend, een feestelijke mijlpaal. 

 

 

SO de Archipel: compact en sfeervol 

SO de Archipel in Rotterdam-Zuid is een basisschool voor speciaal onderwijs. In 2019 is de haalbaarheid voor renovatie of sloop-nieuwbouw onderzocht. Na analyse is gekozen voor de optie sloop-nieuwbouw, zodat  een compact gebouw wordt neergezet dat past bij de leerlingen. Bij de optie sloop-nieuwbouw komt altijd kijken dat de leerlingen tijdelijk onderdak moeten krijgen op een andere locatie. Dat is inmiddels gebeurd. Het oude gebouw wordt gesloopt en de nieuwbouw is naar verwachting in de zomer 2023 gereed.  

 

Tijdens de ontwerpfase is besloten om gymzaal  te vervangen. Samen met het schoolteam en de gemeente Rotterdam is een ‘prikkelarme gymzaal’ ontworpen. Directeur Marjon Stolwerk: “Dat biedt onze leerlingen meer beweegplezier, en meer kinderen die kunnen meedoen aan de gymles. Natuurlijk is er een groep leerlingen die dat niet durft. Prikkels komen bij hen harder binnen, dat is niet te voorkomen. Doordat we zoveel aanpassingen doen, kunnen meer kinderen fijn en veilig gymmen en meedoen, net als vriendjes in de straat”. Meer over de prikkelarme gymzaal lees je in dit artikel

 

Tijdens de ontwerpfase is regelmatig afstemming geweest met de afdeling stedenbouw van de gemeente. Het ontwerp van het gebouw moet passen bij de wederopbouwperiode van de wijk Feijenoord. Leuk detail: het nieuwe gebouw staat precies op de plek waar Feijenoord in de jaren ’30 zijn thuishonk had. Architect OIII verwijst hiernaar in het hekwerk. 

 

 

Nelson Mandela 

Op 21 december wordt de eerste paal geslagen voor het gloednieuwe gebouw van de Nelson Mandela in de Afrikaanderwijk. De nieuwbouw komt in ontwikkelgebied ‘de Leeuwenkuil’, waar naast de school ook appartementen komen en een parkeergarage. De leerlingen van OBS Nelson Mandela kunnen gebruik maken van de sportzalen en het zwembad in Huis op Zuid dat vlakbij gebouwd wordt. 

 

De school heeft een tijd op de nieuwbouw moeten wachten, de eerste plannen waren er al in 2009. Directeur Norine Meinster zegt dan ook met een lach: “Je zou niemand een nieuw gebouw toewensen, als je ziet hoeveel tijd dat kost!”. De school is nu nog gehuisvest in twee locaties en vindt straks onderdak in één gebouw. Daar wordt reikhalzend naar uitgekeken. Norine: “De afgelopen jaren is er, met het oog op de nieuwbouw, niet veel geïnvesteerd in het onderhoud van onze huidige panden. We zijn een prachtige school, maar dat zie je nog niet aan de buitenkant. Straks zijn we zowel van binnen als van buiten mooi!” 

 

Verschillende fasen 

Bij bouwprojecten onderscheiden we verschillende fases. De fase van de businesscase is voor de afdeling huisvesting van BOOR het startpunt. De businesscase geeft inzicht in de kosten, haalbaarheid, complexiteit en looptijd van het project. Als een project is goedgekeurd door de gemeente Rotterdam – die financieel verantwoordelijk is voor de onderwijshuisvesting – begint de ontwerpfase. Via verschillende stappen, van structuurontwerp tot technisch ontwerp, komen we bij de fase van aanbesteding. Daarna breekt de periode van realisatie aan: de bouw! Tot we uitkomen bij het einddoel: het in gebruik nemen van het nieuwe pand. De 20 projecten van BOOR zijn in verschillende fasen van uitvoering. De projecten die we belichten in dit artikel zijn in de realisatiefase. Hoe leuk is het om te zien hoe de contouren ontstaan van de plek waar straks geleerd en gewerkt gaat worden?  

REACTIES BOOR BOUWT!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE
Plaatsen