HOME
EDITIES
RUBRIEKEN
ARTIKELENLeerlingenraad: daar bereik je iets mee

16 februari 2023  |  tekst: Sanne van der Most

Je mening geven, meedenken over belangrijke zaken en dingen aankaarten die anders moeten. Als je in de leerlingenraad zit, kun je écht iets veranderen. Sinds vorig schooljaar heeft ook het Olympia College voor praktijkonderwijs in Rotterdam-Zuid er een.

 

“Vorig jaar hadden we nog twee kantines”, zegt Lisette Diemers. Als ondersteuningscoördinator spreekt zij veel leerlingen en hoort ze als een van de eersten wat er speelt. “In de bovenbouwkantine kon je pinnen maar in die van de onderbouw niet. Een klein groepje leerlingen heeft dat aangekaart en vervolgens is er ook voor de onderbouwkantine een pinautomaat aangeschaft. Iedereen blij. Dat was de start van de leerlingenraad.”

 

Zelf iets doen

Een goed idee, waar veel animo voor is, want inmiddels zitten er maar liefst 17 leerlingen in de raad. Onder wie Yancho (15). “Ik wil gewoon op een leuke school zitten”, zegt hij. “Hier breng ik toch een groot deel van mijn tijd door en daarom vind ik het belangrijk dat ik het naar mijn zin heb. Als ik daar zelf wat aan kan doen, dan doe ik dat graag.” Toen hij de kans kreeg om in de leerlingenraad te gaan, heeft hij geen moment getwijfeld. Eens in de drie weken komt hij met de andere 16 leden van de leerlingenraad fysiek bij elkaar.

 

Het houdt ons scherp

 “Voor ons is de leerlingenraad de stem van de leerlingen”, merkt Lisette op. “Zij zitten dagelijks hier op school in de lessen en ze kijken vanuit een heel andere bril dan wij. Daardoor weten ze wat er speelt en wat ze anders willen. Dat schudt ons wakker en houdt ons scherp. Op allerlei vlakken.” Het schoolontbijt bijvoorbeeld. Milad (14) heeft zich daar hard voor gemaakt. “In de ochtend heb ik altijd veel te veel haast om thuis goed te ontbijten. Andere leerlingen herkenden dat probleem. School speelde ook al met  dit idee. . Inmiddels kunnen we hier op school ontbijten. Super fijn! En  leuk om te merken dat je stem meetelt.” Tabarak (17) ging aan de slag met de schoolpauzes. “Die vonden een heleboel leerlingen te kort en daarom zijn we als leerlingenraad met de docenten in gesprek gegaan. Langere pauzes betekent wel dat we ook later uit zijn. Dát wilden we niet. Sommige kinderen moeten  vroeg op en zijn laat vrij. Als ze dan nog langer op school moeten zitten, zijn ze sommige dagen pas om 5 uur vrij. Zeker in de winter is dat niet fijn. Dus hebben we het  bij de oude pauzetijden gelaten. Jammer natuurlijk dat het niet is gelukt. Maar het was wel fijn om er als leerlingenraad over mee te kunnen denken en een stem te hebben.”

 

Beter uit je woorden komen

Melike (17) heeft zich over het meubilair in de klaslokalen ontfermd. “De stoelen zijn hard en zitten echt niet lekker. Zeker niet als je er de hele dag op moet zitten. Wij hebben voor elkaar gekregen dat we mee mogen denken bij de aanschaf van nieuwe stoelen na de renovatie. We mogen drie verschillende modellen uittesten en zeggen welke we het fijnst vinden.” Shendrick (15) zat op zijn basisschool in Curaçao al in de leerlingenraad. “Daar heb ik veel van geleerd. Ik heb veel ideeën en dan is het leuk als daar wat mee gebeurt. Zo hebben we voor elkaar gekregen dat de school ’s ochtends vroeg wat eerder open mag. Iedereen die te vroeg was stond altijd maar in de kou te wachten. Dankzij de leerlingenraad gaat het gebouw nu een half uur eerder open en kunnen we lekker naar binnen waar het warm is., Als je weet dat je mening telt en dingen voor elkaar krijgt, daar leer je van.” Milad denkt er hetzelfde over. “Je leert beter uit je woorden komen, je verhaal vertellen en voor je mening opkomen. Dat is hartstikke handig. Voor nu maar ook voor later als je aan het werk gaat.”

 

Burgerschap

De leerlingenraad vertegenwoordigt alle verschillende niveaus van het Olympia College. “We hebben hier praktijkonderwijs, MBO Entree, ISK en vmbo-lwoo eerste en tweede jaar”, licht coördinator Lisette toe. “Uit alle onderdelen zitten leerlingen in de raad. Behalve uit de eerste klassen. Die zitten nog maar zo kort op school, dat is misschien wat veel dachten we in eerste instantie.  Daar zijn we inmiddels van teruggekomen. Ook voor eerstejaars is het belangrijk om vertegenwoordigd te zijn. Dus we willen  proberen om er alsnog een paar eerstejaars bij te krijgen. Want het is voor iedereen een leuke en leerzame ervaring.” Op de leerlingen uit de leerlingenraad is Diemers bijzonder trots. “Al die tijd en energie die ze erin steken, vind ik echt super. Het heeft  alles te maken met burgerschap. Ze leren dat het belangrijk is om je stem te laten horen en dat als je iets echt wil en je best ervoor doet, dat je het dan ook voor elkaar kunt krijgen. Dat is een waardevolle ervaring.”

Het Olympia College

Het Olympia College is een openbare school voor praktijkonderwijs, vmbo-lwoo, Entree en ISK. Jongeren van 12 tot en met 18 jaar, die ondersteuning nodig hebben bij het leren, kunnen een opleiding volgen.

REACTIES LEERLINGENRAAD: DAAR BEREIK JE IETS MEE

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

PLAATS EEN REACTIE
Plaatsen